Dziś krótko, czyli o podstawowych zasadach, które pozwolą nam połączyć zdrową dietę z całkiem normalnym życiem. Przedstawię Wam 5 sposobów na zdrowe odżywianie, które sprawdzą się w tym dziwnym czasie, w jakim przyszło nam żyć. Oczywiście jest ich znacznie więcej i stopniowo będę dorzucała kolejne. Dziś pierwsza piątka!

5 sposobów na zdrowe odżywianie

1. miej w domu żelazne zapasy

Ja kupuję w sieci większe ilości orzechów, płatków, kasz, nasion czy innych produktów o dłuższym terminie przydatności. Przez internet kupuję też oleje i oliwy.

Mając w domu takie zapasy i trochę świeżych warzyw czy świeżych/suszonych grzybów można powiedzieć, że zawsze mam coś na obiad i nie korci mnie jedzenie na mieście czy dzwonienie po pizzę.

2. miej pod ręką coś słodkiego/słonego

Zaczynając nową drogę zdrowego odżywiania nie oczekuj, że od razu wszystko pójdzie jak z płatka. Jeśli do tej pory Twoim nawykiem było “coś słodkiego” po obiedzie czy do wieczornego filmu po prostu zabezpiecz się i miej pod ręką coś słodkiego. Tylko niech nie będą to te same produkty, które Cię doprowadziły do decyzji “trzeba zmienić dietę na zdrowszą”.

Kup daktyle, figi suszone, miej w szafce gorzką czekoladę. Na bieżąco natomiast kupuj (i zjadaj) świeże owoce.

Upiecz ciasteczka owsiane albo zrób “kulki mocy“.

Jeśli Twoją zmorą były słone przekąski przerzuć się na podprażone pestki dyni lub słonecznika, upiecz sobie warzywne chipsy albo zrób krakersy z siemienia lnianego.

pasta kanapkowa z tofu
pasta kanapkowa z tofu i pomidorów

3. mroź co tylko się da

Rób podwójne/potrójne porcje swoich ulubionych, a bardziej czasochłonnych dań obiadowych i pakuj do pudełek “na zaś”.

Mroź chleb, bulion, zupy, mus z dyni (teraz jest sezon) i in.

Zdrowe odżywianie nie oznacza, że każdego dnia musisz spędzić nad garami pół dnia. Nie bój się jeść dzień po dniu tego samego na obiad. To całkiem normalne, ja też zazwyczaj robię obiady na dwa dni.

4. gotuj na zapas

Tu całkiem nieźle sprawdza się zasada “jeden produkt trzy posiłki”.

Rano w trakcie, gdy bierzesz prysznic albo robisz poranną rozgrzewkę ugotuj garnek kaszy – użyj części na śniadanie np. z owocami i orzechami, drugą część połącz z duszonymi warzywami albo mięsem czy grzybami, a ostatnią część zjedz na kolację w formie sałatki z soczewicą, suszonymi pomidorami i rukolą.

Oczywiście nie musisz jeść wszystkiego jednego dnia, ugotowana kasza bez dodatków może stać w lodówce nawet 3 dni. Możesz więc swoją kaszę wykorzystać np. na dwa – trzy obiad dzień po dniu.

zdrowy lunchbox
sałatka z kaszą bulgur

5. pokochaj super foods

Ale nie kupuj od razu tych najmodniejszych, których nazwę czasem ciężko wymówić, a cena przyprawia o zawrót głowy. Zacznij od tych najtańszych polskich dodatków – dostępnym w każdym spożywczaku.

Dorzucaj do koktajli czy past kanapkowych zmielone siemię lniane.

Do sałatki lub surówki dodaj posiekaną cebulę lub czosnek.

Do owsianki dorzuć garść mrożonych lub świeżych jagód.

Każdego dnia zjedz przynajmniej jedną czubatą łyżeczkę posiekanej natki pietruszki.

To też jest super jedzenie!

I na sam koniec – jedz prosto! Zdrowe odżywianie nie musi być drogie, skomplikowane i czasochłonne.

To było 5 sposobów na zdrowe odżywianie według dietetyka! A Ty masz swoje triki, które sprawdzają się w zabieganej rzeczywistości?

  1. […] Bo nie o ilość się rozchodzi a o jakość – co z tego że dożyjesz setki, jak ostatnie 50 lat będziesz borykać się z bólami czy nieustannymi wizytami u lekarzy wydając oszczędności życia na leki i badania… To co dziś wkładasz sobie na talerz wpływa na to na co zachorujesz za 15 czy 30 lat! Serio!!! Sprawdź czym prędzej od czego zacząć zmianę nawyków żywieniowych – tu o tym piszę>> […]