bez glutenu / PRZEPISY / śniadanie / wege
Nie ma to jak proste, ale sycące i pięknie wyglądające leniwe weekendowe śniadanie! Moja propozycja na jutro, to jajko zapiekane w połówkach awokado. Podane z żytnim chlebem na zakwasie.
Jeśli tylko macie awokado i jajka w domu, to zróbcie sobie takie smaczne i odżywcze śniadanko. Piecze się dosłownie kwadrans, więc nie wiele dłużej niż zrobienie jajecznicy, owsianki czy kanapek .
Miłego weekendu! Odpoczywajcie 🙂
jajko w awokado
przepis na dwie porcje
- 2 sztuki dojrzałego awokado
- 4 jajka
- gałązka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
Piekarnik nastaw na 200 st. C. Awokado umyj i przekrój na pół – delikatnie wyjmij pestkę. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
W zagłębienia po pestce włóż żółtko. Białka jajka wbij do miseczki i zmiksuj mikserem – wlej w zagłębienie (całość raczej się nie zmieści – resztę można usmażyć na patelni lub zużyć w zupełnie innym celu).
Połóż awokado na blasze razem z umytymi pomidorkami koktajlowymi. Zapiekaj około 15 minut.
Dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Zjedz gorące, najlepiej z pieczywem.
jedna porcja składająca się z 1 awokado oraz 2 jaj i warzyw to ok. 430 kcal 🙂
Tu poczytaj więcej o jajkach>> sprawdź też moje inne pomysły na śniadanie białkowo-tłuszczowe>>