Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia nie pozostawiają złudzeń. Powinniśmy jeść minimum 400 – 500 gramów warzyw i owoców dziennie (od razu dodam, że nie licząc ziemniaków).

Minimum oznacza, że w razie apetytu możemy więcej i… raczej nie powinno nam to zaszkodzić. Mało tego, naukowcy przekonują, że ryzyko udaru, chorób serca i przedwczesnej śmierci spada wraz z każdą dodatkową porcją.

Warzywa, to dostępne dla każdego remedium na powszechne choroby cywilizacyjne.

jak jeść więcej warzyw
sałatka z bobem>>

Największe korzyści odnotowano przy spożyciu około 800 gramów warzyw dziennie. Mało czy dużo? To już zależy od Ciebie!

Badania sugerują, że wykraczanie poza standardowo zalecane pięć porcji każdego dnia daje nam jeszcze większą ochronę przed chorobami przewlekłymi.
800 gramów warzyw dziennie oznacza mniejsze ryzyko chorób przewlekłych, czyli tych nazywanych chorobami cywilizacyjnymi: cukrzycy, chorób układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie, zawał), udaru mózgu czy nowotworów (przede wszystkim jelita grubego i żołądka).

Co jednak zrobić zimą, kiedy pomidory smakują jak torebka foliowa, papryka kosztuje krocie, większość warzyw sprowadzana jest z drugiego końca świata.

Nie ma wyjątków od zdrowego odżywiania.
Niezależnie od tego czy całe dnie spędzasz w domu, ze względu na pracę zdalną lub też izolację spowodowana pandemią czy każdego dnia jeździsz do biura warzywa powinny towarzyszyć Ci przez cały dzień!

Zapoznaj się z moimi wskazówkami, które pokażą Ci jak jeść więcej warzyw i tym samym zadbać o odporność przez cały rok.

ogórki kiszone>>

pokochaj kiszonki

Zimą rezygnuj z niesmacznych pomidorów. Postaw na cebulę i czosnek, buraki, jarmuż, bataty, warzywa korzeniowe, zielone liście czy kiełki oraz obowiązkowo na kiszonki!
Zakwas z buraków, kiszona kapusta i ogórki, papryka, kimchi, kiszony kalafior, rzodkiewki i cytryny… to dopiero początek długiej listy kiszonek.

Szczególnie zimą kiedy w sklepach brakuje smacznych świeżych produktów jedz je każdego dnia.

Zerknij na mój wpis o kiszonkach i poczytaj więcej na ten temat>>

upiecz warzywny pasztet

Zamiast klasycznych kanapek rozsmakuj się w warzywnych pasztetach. Zrób pasztet z kalafiora albo z kapusty kiszonej i kaszy jaglanej. Buraki połącz z kaszą gryczaną, a soczewicę z włoszczyzną z zupy.

Roślinne pasztety mogą zastąpić drugie śniadanie w pracy albo być podstawą kolacji. Smakują w towarzystwie dodatkowej porcji sałatki, ale pasują też i do chleba.

Zerknij na moje przepisy na roślinne pasztety>>

sałatka z kaszą gryczaną>>

zrób wyjątek od mięsa

Jesz mięso? OK! Ale dwa razy w tygodniu zaserwuj sobie roślinny obiad.
Spróbuj kotletów z ciecierzycy albo kaszotto z pęczakiem i boczniakami. Pokochaj pierogi z dynią oraz rozgrzewające curry z kalafiora i pomidorów.

Niech wege dni staną się Twoim rytuałem.

Jedz warzywa już od śniadania! Klasyczną owsiankę zamień na owsiankę wytrawną z warzywami, a miksując koktajle zawsze dorzuć garść zielonych liści. Nawet słodkie posiłki można wzbogacić o porcję warzyw.

Sprawdź mój przepis na marchewkową owsiankę>>

każdego dnia jedz zupy

Krem z dyni z prażoną ciecierzycą, pomidorowa z czerwoną soczewicą, jarzynowa z fasolką szparagową albo klasyczna ogórkowa.

Jeśli chodzi o mnie, to dzień bez zupy jest dniem straconym 😉

Szukasz pomysłów na zupy – kliknij tutaj>>

krem z pomidorów>>


wyhoduj swoje warzywa

Dodawaj do potraw świeże zioła: pietruszkę, kolendrę, miętę, bazylię czy szczypiorek. Są dostępne cały rok i można je wyhodować na parapecie nawet w małym mieszkaniu.

To tylko niektóre pomysły na włączenie warzyw do diety. Pamiętaj, aby je jeść każdego dnia, optymalnie do każdego posiłku.

jak jeść więcej warzyw

jak jeść więcej warzyw

Chcesz poznać więcej sposobów na warzywne dania? Napisałam o tym e-booka!

Jak jeść więcej warzyw, to 25 czasem naprawdę niekonwencjonalnych pomysłów na włączenie warzyw do swojego codziennego planu posiłków.

Kupując e-booka dowiesz się:

– ile warzyw tak naprawdę powinniśmy jeść?

– dlaczego to takie ważne?

– z jakiego powodu najczęściej nie jemy warzyw? (4 wymówki moich pacjentów)

Razem z e-bookiem Jak jeść więcej warzyw dostaniesz mnóstwo kulinarnych inspiracji na warzywne dania. Pokażę Ci, że warzywa mogą być smaczne i sycące (a nie tylko zdrowe).

Chcę też uspokoić zatwardziałych mięsożerców… nie będę Cię namawiała na przejście na całkowicie roślinną dietę, ale pokażę, że dania typowo mięsne także można wzbogacić o dodatkową porcję warzyw.

Przekonaj się, że warto być po zielonej stronie mocy!

Dziękuję, że przeczytałaś/przeczytałeś ten tekst do końca. Na koniec zdradzę Ci, że wpisując w sklepie tajne hasło warzywasąsuper kupisz e-booka w śmiesznie niskiej cenie 19 zł 🙂