Dla dla tych cierpiących na zgagę, problemy z wątrobą czy trzustką. Dla wrzodowców i osób z nadciśnieniem. Dla tych, którym doskwiera nadkwasota. Dla dzieci i dorosłych, ciężarnych i karmiących. Dla tych pragnących odmiany.

Dla każdego? Prawie…

Kawa zbożowa, to pomimo kilku wad naprawdę cudowny wynalazek, który daje namiastkę małej czarnej. Wiem, co mówię bo sama nie tak dawno temu musiałam przejść na „odwyk” z powodów zdrowotnych! Po ostrym zapaleniu trzustki, które mnie powaliło znienacka i w sumie… bez wyraźnej przyczyny jedyne czego się bałam leżąc w szpitalu, to to że już nigdy nie będę mogła pić kawy (news z cyklu „lęki dietetyka”) 😉

Okazało się, że nie taki diabeł straszny… Dość szybko, na moje szczęście zorientowałam się, że bardziej mi brakuje celebrowania chwili z filiżanką niż samej kofeiny. To było wspaniałe 6 miesięcy testowania wszystkich (chyba) kaw zbożowych dostępnych na rynku. Taka namiastka „normalności” 😉 Po pół roku kawowej abstynencji testowałam natomiast kawę Astra Łagodną – też daje radę, jakby co!

Zapraszam zatem na słów kilka o kawach zbożowych! Tu możecie poczytać co nieco o kawie naturalnej i jej wpływie na organizm.

kawa zbożowa

Pierwsze co rzuca mi się w oczy po wizycie w sklepie, to… ich mnogość! Są kawy mieszane z różnych zbóż, ale i jednolite – w 100% orkiszowe, jęczmienne, z żołędzi, topinambura czy z cykorii. Fajną alternatywą, dla niezdecydowanych są zbożówki mieszane z rozpuszczalną kawą kofeinową. Spotkałam też kawy z dodatkiem echinacei, głogu, melisy czy żeń szenia (firmy Galca). Oczopląsu można dostać! Odnoszę wrażenie, że kawy zbożowe są w tej chwili po prostu modne i przeżywają swoją drugą młodość! Absolutnie nie zgodzę się z faktem, że zbożówki są zepchnięte na dalszy tor czy niedoceniane. Prężą się dumnie na półkach sklepowych zajmując co dzień, to więcej miejsca. Samej tylko Inki jest chyba kilkanaście rodzajów! Co jeszcze? Są tanie, dostępne w każdym niemal sklepie, są dobrej jakości, potrafią zadowolić nawet wybrednego kawosza, a czy są zdrowe?

Co zawiera kawa zbożowa?

Jej skład różni się w zależności od surowca, z jakiego została wyprodukowana. Ale trochę uogólniając, to przede wszystkim błonnik, magnez, selen, fosfor oraz witaminy z grupy B.

Z racji na sporą zawartość błonnika taka kawa wypełnia żołądek i syci, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga także wydalanie kwasów żółciowych i reguluje perystaltykę jelit chroniąc przed nowotworami. Jeśli dodamy do tego korzeń cykorii bogaty w inulinę będziemy mieć prawdziwe “super food” w filiżance. Inulina to prebiotyk, jest pożywką dla bakterii bytujących w jelitach i wykazuje szereg korzystnych funkcji. Co ciekawe poprawia też wchłanianie wapnia – zatem jeśli tylko możemy, to pijmy kawę z cykorii z dodatkiem mleka. A czy mleko to biała śmierć?  przeczytaj!

Magnez i witaminy z grupy B wpływają na niemal każdą funkcję organizmu – wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego, są ważne dla wyglądu skóry, paznokci czy włosów. Biorą udział w trawieniu białek, tłuszczów i węglowodanów, a magnez także wzmacnia stan kości oraz zębów.

Kawa zbożowa to także źródło polifenoli, które to działają przeciwutleniająco wspomagając neutralizację wolnych rodników. Wpływają w ten sposób na spowolnienie procesów starzenia się organizmu.

Co jeszcze? Kawy zbożowe mają jednak także i minusy.

Z racji tego, że jest to zbożowy produkt prażony kawa zbożowa poza niewielkimi wyjątkami ma dość wysoki indeks glikemiczny, nie jest więc wskazana dla osób z inulinoopornością czy cukrzycą.

Jest też źródłem szkodliwego akryloamidu.

Niektóre kawy mają też w składzie całkiem pokaźne ilości środków słodzących… uważnie czytajmy więc etykiety, zwłaszcza kaw smakowych.

Kawy zbożowe bez znaku przekreślonego kłosa mają gluten – muszą więc ich unikać osoby z jego nietolerancją np. chore na cukrzycę.

Weźmy pod lupę kilka popularnych kaw.

Inka

Królowa wśród kaw zbożowych i niekwestionowany bohater dzieciństwa wielu z nas. W zależności od rodzaju (a trochę ich jest) może być wzbogacona w inulinę (rozpuszczalny błonnik pochodzący z cykorii), orkisz (bogaty w minerały i białko), magnez, wapń i witaminy. Na rynku mamy też klasyczną Inkę bezglutenową (super!), Inkę z cykorii oraz kawy smakowe – czekoladową, karmelową, mleczną czy z dodatkiem fig (uwaga, niektóre wersje są z dodatkiem cukru)! Wszystkie Inki są kawami rozpuszczalnymi, poza wersją orkiszową dostępną w torebkach. Inka, to w tej chwili klaska w nowoczesnej odsłonie – mnóstwo odmian, przyjemne dla oka opakowania. Ta kawa się nie znudzi, pomimo tego że piję ją od kilkudziesięciu lat. A jeśli jednak… zacznie się Wam nudzić, to spróbujcie dodać Inkę do ciasta, koktajlu czy jogurtu, to miła odmiana i coś nowego w Waszym menu.

Kujawianka

To kawa sypana, przeznaczona do gotowania lub parzenia w kawiarce. Składa się z prażonych ziaren zbóż: żyta, jęczmienia, cykorii oraz buraka cukrowego. Ma intensywny smak i aromat i świetnie się sprawdza jako baza do eksperymentów smakowych. Spróbujcie zaparzyć Kujawiankę w kawiarce z dodatkiem laski cynamonu oraz  kakao lub karobu. Kujawianka ma śladowe ilości kalorii, świetne oldschoolowe opakowanie i jeden minus – nie nadaje się na zabiegany poranek.

Anatol

To zdecydowanie najprostsza w przygotowaniu kawa! Torebkę Anatola wystarczy zalać wrzątkiem, parzyć chwilę pod przykryciem, następnie dobrze odcisnąć i ew. dodać ulubione dodatki. Kawa zbożowa Anatol składa się z cykorii i prażonego żyta. Nie myślmy tylko, bardzo Was proszę, ze kawa zbożowa w torebkach jest podłej jakości (jak to czasem ma miejsce w przypadku herbaty w torebkach). Jakość kawy ekspresowej jest dokładnie taka sama jak kawy ziarnistej. Po ten rodzaj kawy dobrze jest sięgnąć, kiedy ma się mało czasu na parzenie kawy w kawiarce. Anatol jest także w wersji waniliowej, z błonnikiem oraz cynkiem i witaminami. Poza wersją ekspresową pojawiły się jakiś czas temu Anatole rozpuszczalne.

kawa żołędziowa

Jest mocna! To poza świetnym źródłem węglowodanów złożonych dobre źródło białka, tłuszczów roślinnych oraz minerałów: fosforu, magnezu, wapnia, manganu, miedzi czy żelaza. Podobnie jak pozostałe kawy zbożowe żołędziówka jest bogata w witaminy z grupy B. W sklepach można spotkać kawy z żołędzi wzbogacone np. korzenne przyprawy lub zioła.

kawa orkiszowa

Orkisz, to prastara odmiana pszenicy – taka trochę lepsza jej wersja. Ma wyrazisty, ale przyjemny smak. Jest bogata w białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i mnóstwo minerałów. Jest to kawa sypana, więc parzymy ją w kawiarce lub tygielku (najlepiej z dodatkiem laski wanilii lub imbiru).

kawa z cykorii

Cykoria, to przede wszystkim duże ilości błonnika poprawiającego metabolizm i inuliny – naturalnego prebiotyku, który będąc pożywką dla naszej mikroflory jelitowej pośrednio przyczynia się do poprawy odporności! Inulina posiada także właściwości obniżające poziom glukozy! Kawa z cykorii jest niskokaloryczna, bogata w składniki odżywcze i co bardzo ważne – ma niski indeks glikemiczny. Ta kawa jako jedna z bardzo niewielu zbożówek świetnie sprawdzi się w diecie osób pilnujących IG – cukrzyków, chorych na IO czy osób uzależnionych od słodkiego.

kawa zbożowa – indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny kaw zbożowych jest różny w zależności od jej składu. Jednak z racji tego, że kawa jest produktem składającym się z poddanych obróbce termicznej ziaren zbóż będzie on zazwyczaj wysoki! Do kaw zbożowych o najniższym IG będzie się zaliczała jedynie kawa z topinambura oraz cykorii – IG 40 i te dwie mogłabym zalecić cukrzykom, osobom z insulinoopornością czy z silnym łaknieniem na słodkie. Indeks glikemiczny pozostałych kaw zbożowych waha się w okolicach 60, więc jest wysoki.

Uwaga na kawy smakowe, często mają dodatek cukru!!

kawa zbożowa kalorie

Tu znowu mogą być pewne różnice zależnie od składu, ale nie będą to wciąż duże wartości. 2 łyżeczki kawy zbożowej, to około 20 kcal – pod warunkiem, że nie doprawimy swojego napoju śmietanką, miodem, cukrem czy gałką lodów.

kawa zbożowa – jak parzyć?

W zależności od rodzaju kawy jaki akurat mamy możemy przygotować ją na wiele sposobów. Każdą możemy oczywiście po prostu zalać wrzątkiem. Choć do tego najlepiej nadaje się kawa ekspresowa lub rozpuszczalna. Kawy ziarniste typu Kujawianka bardzo fajnie parzą się w kawiarce lub tygielku.

Dodając mleczną piankę, bitą śmietanę, syropy smakowe, przyprawy korzenne (goździki, cynamon, anyż, kardamon, wanilia), lody czy co tam lubicie możemy przygotować sobie bezkofeinową wersję cappuccino, kawy latte, a także kawę mrożoną. Kawę zbożową można dodawać do deserów, ciast, kremów i sosów. Ma naprawdę bogate zastosowanie w kuchni.

A jako ciekawostkę dodam, że pierwsza w Polsce wytwórnia tego napoju powstała we Włocławku i było to w roku 1818 🙂

Pijacie kawy zbożowe? Które są Waszymi ulubionymi?

dla kofeinowców – wpis o zwykłej kawie>>

  1. Ciekawe 🙂 Na pewno zapamiętam, bo przy IBS też nie wolno przesadzać z kawą, a zdarzały się 3 kubki dziennie 😀

  2. ja dopiero od niedawna lubię kawę. Co prawda pije tylko jedną dziennie , ale chetnie sprobuje zbożowych zamiennikow 🙂

    • Mam ponoć cukrzycę typu 2 bo na czczo 110 co kiedyś było normą a teraz normą to 90. Rzuciłam palenie.mało mimo to jadłam a tylam bardzo. Lekarz stwierdził cukrzycę przy tych 110 i biorę.metgorminę. biorę bo chudnę. Jak dojdę do swojej wagi.przestanę. inkę piję codziennie bo nie wierzę.ze jest grożna .piję z tłustym mlekiem. Bigfarma ze mną nie wygra. Arbuz też był zabójczy i co???? Inka jest gorzka.jak może szkodzić? CałaJaponia ją piję!!!

  3. Miałam swój krótki epizod po porodzie pierwszego dziecka z kawą zbożową. Piłam taką ekosreko, hiszpańską, z cykorii. Przy drugim dziecku nie dałam rady oszukać organizmu i piję normalną kawę.

  4. Ale się dużo dowiedziałam! Nie miałam pojęcia, że jest aż taki wybór kaw. Ja do tej pory piłam albo zalaną wrzątkiem rozpuszczalną albo torebkę Anatola. Zainteresowały mnie zwłaszcza różne wydania Inki – będę szukać.

  5. Uwielbiam kawę zbożową, po pierwsze za to, że u mnie w domu od zawsze parzona jest Kujawianka do śniadania, mam więc z nią sporo miłych wspomnień a po drugie za… podpiwek, który można wyczarować przy użyciu zbożówki, chmielu i drożdży! Cudo na letnie dni, z pewnością nie tylko dla kawoszy 🙂

  6. Za dziecka piłam, teraz jednak wolę extra mocną mokkę. Za to bardzo dużo się dowiedziałam i jak przyjdzie dzień zakazu picia kawy to przejdę na zbożówkę żołędziową

  7. Nie zdawałam sobie nawet sprawy, że istnieje tyle kaw zbożowych! Moja wiedza ograniczała się jedynie do Inki 😉

  8. Moją ulubioną kawą zbożową jest oczywiście Cykorianka, z dużą zawartością cykorii, która, jak wiadomo, doskonale wpływa na perystaltykę jelit ❤️

  9. sama jestem ciekawa:-)

  10. Warto zdecydowanie. Osobiście jakoś nie mogę się do niej przekonać a bardzo żałuję.

  11. O nie, o nie – koszmar mojego dzieciństwa!!! 😉 Na prawdziwą – sypaną lub rozpuszczalną w każdej niemal formie ale dam się namówić, zbożowa to dla mnie okropieństwo. 😉

  12. U mnie w domu króluje Kujawianka i Anatol. Nie pijam kawy zbożowej regularnie (w ogóle żadnej kawy nie pijam jakoś często), ale czasem przychodzi takie rodzinne, niedzielnie śniadanie, gdzie nie wyobrażam sobie by do picia było coś innego niż kawa zbożowa. Jest smaczna i bardzo zdrowa.

    • Cukrzycy pani dostanie.tak chcą dietetycy!!!!

  13. Zaciekawiło mnie zdanie dotyczące celebrowania chwili z filiżanką 😛 zastanawiam się czy moje uzależnienie od kawy również nie jest spowodowane tym samym aspektem 😛 muszę spróbować zbożówkę 😀

  14. Ja jestem mamą karmiącą piersią, ale piję jedną normalnąkofeinową kawe dziennie (kofeina przenika do krwi i pokarmu w niewielkich ilościach). Ale jako że uwielbiam po prostu smak kawy (z dużym dodatkiem mleka) to często piję też zbożową – Inkę

  15. Ja się chyba nigdy nie przestawię. 🙂 Lubię kawę zbożową, piję ją co prawda bardzo rzadko, ale zdarza się. Natomiast nie wyobrażam sobie zastąpienia nią zwykłej kawy. 🙂

  16. Odkąd dowiedziałam sie,że choruje na haschimoto, zmieniłam zwykłą sypaną czarną kawę na zbożową anatol. Efekty pojawiły się natychmiast. Zniknęło uczucie ciężkości na żołądku i zgaga. Taka kawa jest lekka i pyszna. Polecam 🙂

  17. hej, a kawa bezglutenowa inka, ma niski indeks glikemiczny?

    • Jest to mocno rozdrobnione i prażone zboże, więc nadal wysoki.

  18. Kawa orkiszowa nie tylko ma wyrazisty smak. Jej posmak jest lekko orzechowy, stąd też miłośnikom słodkich produktów w szczególności powinna przypaść do gustu. To produkt łagodny dla żołądka, dlatego można ją pić nawet przy refluksie.

  19. Lubię zbożową z mlekiem. Zazwyczaj kupowałam inkę (kiedyś na pewno była z cykorii, teraz pewnie jest więcej dodatków), miałam też epizod z Anatolem w torebkach (nierozpuszczalny). A teraz mam wielką paczkę Nestlé, kupioną gdzieś kiedyś na szybko, bez zastanowienia. Od jakiegoś czasu źle się czuję rano… dopiero dziś skojarzyłam, że trzeba sprawdzić IG. No i nie da się ukryć, zaliczam zwyczajną senność insulinoopornej… 😛 dzięki za wpis, następnym razem poszukam topinamburowej 😉