To kontynuacja wpisu z przepisami na kruche spody do ciast bez pszenicy. Dziś super słodkie, a zdrowe, bo bezcukrowe masy do ciast. Proste ciasto bez cukru – nie tylko na wielkanocny stół!

Do wyboru macie: czekoladową, figową z orzechami, kakaową z serkiem wiejskim lub skyrem oraz “kajmak” bez grama cukru! Wszystkie obłędnie słodkie, proste w przygotowaniu, wegańskie (poza jedną, chociaż można ją prosto zweganizować), bez glutenu i bardzo świąteczne!

Korzystajcie i zasłodźcie się w tym roku owocami zamiast sacharozą.

proste ciasto bez cukru

1. DAKTYLOWE Z KAKAO

  • 200 g daktyli
  • 1 niepełna szklanka kwaśnego soku jabłkowego, napoju roślinnego lub mleka (u mnie było “mleko” ryżowe)
  • 2 łyżki kakao lub karobu

Daktyle zalej płynem – sokiem, napojem roślinnym lub mlekiem i odstaw na minimum godzinę (można i na całą noc), następnie doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, aż daktyle wchłoną cały płyn.

Dodaj kakao i zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Odstaw masę do przestudzenia, a następnie – jeszcze lekko ciepłą przełóż na upieczony wcześniej spód.

Udekoruj orzechami.

proste ciasto bez cukru

2. FIGOWE Z ORZECHAMI

  • 200 g suszonych fig
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki wody

Figi zalej wodą i zostaw aż napęcznieją, następnie zlej wodę do szklanki (będzie potrzebna) i zacznij miksować owoce dolewając najpierw sok z cytryny, potem po trochu wody z moczenia fig (ja dolałam mniej więcej 1/2 szklanki).

Do zmiksowanych fig dodaj potłuczone w moździerzu lub drobno posiekane orzechy.

Wymieszaj wszystko dokładnie i wyłóż na wcześniej upieczony kruchy spód.

3. KAKAOWE Z SERKIEM

  • 1 opakowanie serka wiejskiego lub skyru lub wegańskiego odpowiednika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny lub agaru
  • 3 łyżki ksylitolu lub melasy (opcjonalnie, spróbuj masę zanim dosłodzisz)
  • mały słoiczek ulubionego, domowego i gęstego dżemu (u mnie z czarnej maliny)
  • i ew. łyżka kakao do dżemu

Żelatynę lub agar namocz w łyżce śmietanki z serka wiejskiego lub skyru, resztę serka/skyru wraz ze śmietanką zmiksuj dokładnie z kakao i ew. z ksylitolem. Pod koniec miksowania dodaj żelatynę rozpuszczoną w śmietance. Zmiksuj dokładnie i wstaw do lodówki.

Dżem, jeśli jest taka konieczność odparuj lub zagęść agarem. Jeśli masz ochotę wymieszaj dokładnie z kakao – do powideł, konfitury wiśniowej czy czarnej porzeczki kakao bardzo pasuje.

Spód mazurka wysmaruj dokładnie dżemem, na wierzch wyłóż tężejącą masę z serka.

Wstaw masę do lodówki, aby stężała i przegryzła się.

wielkanoc bez cukru

4. KAJMAK Z NERKOWCÓW

  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 szklanka daktyli
  • sok z cytryny

Daktyle moczymy w wodzie – najlepiej zostawić na całą noc.

Nerkowce mielimy aż do uzyskania konsystencji masła. Do zmielonych orzechów dodajemy namoczone daktyle oraz sok z cytryny i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

Wykładamy na upieczony wcześniej spód.

  1. W tym tygodniu miałam poszukać jakiejś inspiracji na mazurka… dziękuję! Zapisałam 🙂 i w te święta będę testować 🙂

  2. Super pomysły, ta z serkiem mi się podoba 🙂 Czyli mam nowy pomysł na Wielkanoc.

  3. Akurat myślałam jak zrobić zdrowy mazurek, dzięki za inspirację 🙂

  4. Muszę wypróbować. Wychodzi na to, że można przygotować ciasto całkiem zdrowo

  5. rewelacyjny pomysł z tymi zdrowszymi masami 🙂 u mnie będzie mniej zdrowo – kajmakowo 🙂

  6. Ostatnio jestem zakochana w daktylowym karmelu :-). A z Twoich propozycji chętnie wypróbuję daktylową i z nerkowców!

  7. Decyzja podjęta – robimy masę daktylową z kakako. Zrobiłam sernik japoński i upiekłam babe, przed nami także wizyty u rodziny, więc dzieci na pewno będą miały cukru po kokardki. Ale ten przepis mnie tak zaintrygował, że robimy mazurka teraz zaraz z córą. Zdążę przed obiadem 🙂

  8. Akcja jest szybka, bo wczoraj podjęłam decyzję, że może nie robię jednak mazurka, bo cukier, bo pora już późna, ale dziś – po rezurekcji, po śniadanku – mam nową energię. Kruchy spód (taki jednak z cukrem, ale zawsze jestem go pewna) już zarobiony i zaraz pieczemy 🙂 Wesołego Alleluja!

Leave a Reply