bez glutenu / ciastka, muffiny / dla dzieci / kolacja / lunch / potrzebny piekarnik / PRZEPISY / śniadanie / wege
Warzywny przegląd lodówki z jajkami i maślanką – do tego czosnek i dużo przypraw! Doskonałe na zimno oraz na ciepło, np. jako dodatek do obiadu. Pamiętajcie, aby dokładnie wysmarować foremki tłuszczem, bo muffinki mają tendencję do przywierania!
MUFFINY ZE SZPINAKIEM
- 150 g liści szpinaku
- 2 marchewki
- szklanka mąki kukurydzianej (może być pełnoziarnista pszenna, gryczana lub owsiana)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3 jajka
- niepełna szklanka maślanki (ok. 200 – 220 g)
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki siemienia lnianego lub chia
- 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- opcjonalnie żółty ser
Szpinak umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Mąkę przesiej. Jaja wymieszaj z olejem i maślanką (lub jogurtem) i przyprawami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (możesz dodać także starty na tarce żółty ser) i nakładaj do foremek wysmarowanych olejem. Piecz około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – ostudź na kratce.
mała muffinka ma ok. 40 kcal, duża około 100 kcal
inne pomysły na wytrawne przekąski: