Wszystko co dobre szybko się kończy… sezon na rabarbar też! Na szczęście ten koniec nie jest aż tak bardzo bolesny, wciąż mamy przecież mnóstwo innych owoców i warzyw (żeby nie powiedzieć nadmiar) 🙂 i do tego 2 porcje zamrożonego rabarbaru – myślę, że jakoś dam radę 🙂

Zapraszam zatem na ostatni w tym roku przepis z rabarbarem w roli głównej! Pełnoziarniste, wypełnione orzechami, o lekko korzennej nucie i kwaskowym posmaku, tzw. rabamufiny 🙂

muffiny z rabarbarem i orzechami

  • 2 szklanki (260 g) mąki pełnoziarnistej
  • około 50 g cukru lub ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki (70 g) oleju rzepakowego
  • 1 szklanka jogurtu lub maślanki o smaku naturalnym
  • 1 szklanka orzechów
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 – 4 grube łodygi rabarbaru (150 – 200 g)
  • łyżeczka cynamonu

Rabarbar pokrój na małe kawałki, orzechy posiekaj na nieco mniejsze cząstki.
W misce wymieszaj jogurt/maślankę z jajkiem i cukrem. Dosypuj powoli przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem. Wymieszaj dokładnie na gładką masę i dodaj orzechy oraz rabarbar.

Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papilotkami i piecz ok. 25 ? 30 minut w temperaturze 190 st. C.

Następnie wystudź muffiny na kratce.

RabaMuff

tu więcej przepisów na muffiny, także z rabarbarem>>

 

Leave a Reply