Musztarda – czy jest zdrowa? Czy tuczy, czy na pewno mogę w trakcie diety? Gorczyca i ocet… niby nic, a jednak – tyle wątpliwości.

Jeśli lubisz musztardę, a nie masz pewności czy posłuży Twojemu zdrowiu zrób ją sam! Domowa musztarda, to prawdziwy rarytas, elegancki i zaskakujący pomysł na prezent i super zdrowy dodatek do Twoich ulubionych dań! Gorczyca i ocet jabłkowy z dodatkami najwyższej jakości, o idealnej konsystencji i ostrości. Do tego bez cukru, nadmiaru soli oraz innych zupełnie niepotrzebnych Ci dodatków typu pirosiarczyn potasu czy regulatory kwasowości – dokładnie tak jak lubisz!

Musztarda – czy jest zdrowa?

Nawet wikipedia twierdzi, że tak>> 😉 Substancje zawarte w gorczycy wspomagają trawienie, pomagają w niestrawności i mają właściwości  przeciwbakteryjnie. Natomiast kwas octowy wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej!! Gorczyca ma w swoim składzie także wapń, magnez,  witaminę B oraz spore ilości żelaza. Homobrassinolidy zawarte w tych maleńkich ziarnach posiadają natomiast silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i… anaboliczne (czyli jak sterydy zażywane często przez kulturystów)!

 

musztarda zrób to sam

 

Domowa musztarda – przepis

na 1 słoik potrzeba (plus minus)

  • 100 g gorczycy (mieszanej – najlepiej pół na pół czarna i biała)
  • ok. 30 – 50 ml ciepłej wody (można dać więcej, zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
  • filiżanka octu jabłkowego
  • przyprawy – sól, tymianek, szałwia, świeżo starty korzeń chrzanu lub miód (wedle gustu)

3/4 suchych ziaren gorczycy zmiel w młynku do kawy (zupełnie na pył lub pozostawiając większe cząstki – też kwestia gustu – jeśli chcemy mieć musztardę ziarnistą zostawmy większą ilość ziaren nie zmielonych) i wymieszaj z resztą ziaren. Zalej gorczycę ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją.
Następnie do gorczycy dodaj przyprawy oraz ocet i ew. upłynniony miód, dokładnie wymieszaj. Jeśli musztarda jest bardzo gęsta i sucha dolej ciepłej wody.

Zostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, aby musztarda dojrzała. Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i schowaj do lodówki, aby musztarda się przegryzła – tydzień w spokoju, to podobno minimum (ja nie wytrzymałam i zaczęłam podjadać wcześniej!).

musztarda czy jest zdrowa


smacznego!

a tu przepis na domowy keczup z dyni

przepis na majonez z serka wiejskiego

  1. Zrobiłam według przepisu i musztarda ma lekko gorzkawy posmak. Czy to normalne?

    • Musztarda ma prawo mieć lekko gorzkawy smak, jego intensywność może zależeć m.in. od proporcji ziaren białych do czarnych – czarne są nieco łagodniejsze. Można ew. dodać nieco miodu na osłodę.

  2. Przekażę szwagierce, ona lubi robić takie rzeczy 🙂

  3. […] Warto też pokusić się o samodzielne przygotowywanie mieszanki przypraw do mięs. Gotowe mięsa z przyprawami są najczęściej silnie doprawione solą oraz związkami wzmacniającymi smak i zapach. Nie rzadko tylko po to, aby zatuszować zapach nieświeżego mięsa. Szykując się do grillowania warto już dzień wcześniej pokusić się o sporządzenie mieszanki ziół lub dzień przed grillowaniem natrzeć mięso oraz warzywa domową marynatą. Świeże zioła nie tylko dodadzą aromatu, ale będą też źródłem antyoksydantów, które przynajmniej częściowo będą niwelowały skutki działania wolnych rodników wytwarzanych w trakcie procesu grillowania. Wartościowym dodatkiem do dań z grilla będzie także wysokiej jakości musztarda, np. domowa! Przepis na domową musztardę>> […]

  4. […] Musztarda, to mój must have w sałatce jarzynowej! Niezależnie od tego czy w sałatce mam majonez, oliwę czy jogurt – musztarda musi być! To również fantastyczny dodatek podkręcający smak wielu dań. Ja od lat używam wyłącznie domowej – przepis jest banalny, zachęcam Was do wypróbowania! Przepis na domową musztardę tutaj>> […]

  5. […] Warto też pokusić się o samodzielne przygotowywanie mieszanki przypraw do mięs. Gotowe mięsa z przyprawami są najczęściej silnie doprawione solą oraz związkami wzmacniającymi smak i zapach. Nie rzadko tylko po to, aby zatuszować zapach nieświeżego mięsa. Szykując się do grillowania warto już dzień wcześniej zająć się przyrządzeniem mieszanki ziół lub dzień przed grillowaniem natrzeć mięso oraz warzywa domową marynatą. Świeże zioła nie tylko dodadzą aromatu, ale będą też źródłem antyoksydantów, które przynajmniej częściowo będą niwelowały skutki działania wolnych rodników wytwarzanych w trakcie procesu grillowania. Wartościowym dodatkiem do dań z grilla będzie także wysokiej jakości musztarda, np. domowa! Przepis na domową musztardę>> […]

Leave a Reply