Smaczne, szybkie, chrupiące, słodkie, no i zdrowe…

Czegóż chcieć więcej od weekendowych ciasteczek? 🙂
Owsiane ciasteczka bez glutenu, to najlepszy pomysł na weekendową wycieczkę za miasto, dodatek do leniwej niedzielnej kawy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Kwadrans roboty, 20 minut pieczenia i mamy gotowy podwieczorek! 🙂

owsiane ciasteczka proste z konopiami

Przepis na około 30 ciasteczek owsianych

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego (lub chia)
  • 2 łyżki owoców goji (żurawiny, rodzynek, pokrojonych moreli lub połamanej gorzkiej czekolady)
  • po jednej łyżce: posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów, pestek dyni i słonecznika, konopi
  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju (ryżowego, rzepakowego)
  • imbir, goździki, laska cynamonu, kawałek laski wanilii

Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, pokrój na mniejsze cząstki i uduś z przyprawami korzennymi i wanilią,  wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki – możesz je modyfikować wedle uznania, smaku i zawartości szafek kuchennych (np. zamiast pestek dodaj posiekane orzechy lub niełuskane ziarna konopi, zamiast owoców goji suszoną żurawinę lub rodzynki itp.).
Dodaj jajko, olej oraz uduszone jabłka (pamiętaj o wyjęciu z nich goździków i laski cynamonu).

Wymieszaj dokładnie i układaj na blasze formując okrągłe placuszki.
Piecz 20-25 minut w 160 st. C

ciasteczka owsiane proste

Leave a Reply