batony musli gryczane

 100 g płatków gryczanych
 85 g orzechów (laskowych, brazylijskich, migdałów itp.)
 70 g wiórków kokosowych
 30 g daktyli
 30 g nasion goji
 30 g pestek dyni
 250 ml mleka lub napoju roślinnego (w u mnie „mleko” ryżowe)
 50 g miodu lub melasy

1

Płatki, wiórki, orzechy i pestki podprażyć w piekarniku lub na patelni do lekkiego zrumienienia (około 10 minut mieszając od czasu do czasu).

2

W tym czasie pokroić na mniejsze części owoce suszone i namoczyć w mleku (roślinne lub krowie).

3

Podprażone płatki z orzechami przełożyć do blendera i zmiksować (nie na całkowicie gładko, można pozostawić nieco większe kawałki orzechów).

4

Połączyć płatki z owocami i dodać miód.

5

Wymieszać dokładnie i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównać wierzch.

i teraz masz do wyboru:
6

podpiec około 15 minut w 180 st. C
lub

7

przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki

8

Po upieczeniu i dokładnym wystudzeniu lub po całonocnym chłodzeniu w lodówce pokrój batony na dowolne kształty.