Twój koszyk
- No products in the cart.
Razem:
0,00 zł
POPULARNE PRODUKTY
69,00 zł
21,99 zł
Drożdże pokrusz do miski i zalej ciepłą wodą dodając cukier i odrobinę przesianej mąki. Połącz wszystko dokładnie i zostaw w ciepłym miejscu na kwadrans.
Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę składników (przesianą mąkę, sól, jaja oraz roztopione i lekko przestudzone masło).
Wyrabiaj około 10 minut aż ciasto nie będzie się lepiło do rąk.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny (w międzyczasie, jak ciasto już urośnie odgazuj je wbijając w nie pięść).
Po tym czasie zagnieć ciasto podziel na dwie części i każdą z nich podziel na trzy równe kawałki – uformuj z nich równej wielkości wałki i zapleć dwa warkocze.
Przełóż je do blaszki, posmaruj żółtkiem i posyp makiem lub sezamem. Odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem wyrośnięcie zajmie im ok. 30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około pół godziny.
pierwsze chałki były pieczone na dużej blasze – jak widać są nieco rozlane, ale doskonale wyrośnięte. Drugie przełożyłam do keksówek 35 cm, stąd ich inny kształt – wyższy i zwarty.