TrudnośćPośredni
Porcje1 Porcja

Najprostszy, idealny do codziennych kanapek, ale i na imprezie potrafi zachwycić.

Fantastyczny do dowolnych modyfikacji - pasuje z mąką żytnią, pszenną i orkiszową. świetnie radzi sobie w wersji oczyszczonej jak i pełnoziarnistej lub razowej. Dorzuć garść pestek słonecznika, jeśli chcesz, aby coś chrupało.

To po prostu zdrowsza wersja Twojego codziennego chleba.

Ja zazwyczaj robię ten chleb co dwa trzy dni, mieszam składniki późnym wieczorem, rano wstawiam do piekarnika i tym sposobem świeżutki chleb na śniadanie!

Dobrze się mrozi.

W wersji lekkostrawnej dodaj wyłącznie jasną mąkę (żytnią, pszenną lub orkiszową) oraz nie dorzucaj pestek.

 

Zajrzyj tu po przepisy na pasty kanapkowe>>

składniki

 100 g czynnego zakwasu żytniegoprzy 120 - 150 g chleb jest nieco bardziej kwaśny, ale też pięknie rośnie
 600 g mąki robiłam z orkiszową pełnoziarnistą, pszenną jasną i razową, żytnią jasną oraz z mixem tych trzech mąk w różnych proporcjach
 450 ml ciepłej wody
 1 płaska łyżka soli
 1 łyżka miodu
 2 łyżki oliwyz 3-4 też się udał 😉

sposób wykonania

1

Połącz ze sobą wszystkie składniki oliwę dodając na sam koniec - wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj czystą ściereczką i odstaw 8 - 12 godzin w ciepłe miejsce.

2

Rano przełóż wyrośnięte ciasto do foremki wyłożonej papierem.

3

Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

4

Piecz niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 230 st. Na ostatnie 15 - 20 minut zmniejsz grzanie do 200 st. C

5

Wystudź na kratce.

Please wait...

dziękuję, zajrzyj do swojej skrzynki i potwierdź chęć pobrania e-booka

 

Składniki

 100 g czynnego zakwasu żytniegoprzy 120 - 150 g chleb jest nieco bardziej kwaśny, ale też pięknie rośnie
 600 g mąki robiłam z orkiszową pełnoziarnistą, pszenną jasną i razową, żytnią jasną oraz z mixem tych trzech mąk w różnych proporcjach
 450 ml ciepłej wody
 1 płaska łyżka soli
 1 łyżka miodu
 2 łyżki oliwyz 3-4 też się udał 😉

Wskazówki

1

Połącz ze sobą wszystkie składniki oliwę dodając na sam koniec - wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj czystą ściereczką i odstaw 8 - 12 godzin w ciepłe miejsce.

2

Rano przełóż wyrośnięte ciasto do foremki wyłożonej papierem.

3

Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

4

Piecz niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 230 st. Na ostatnie 15 - 20 minut zmniejsz grzanie do 200 st. C

5

Wystudź na kratce.

chleb “zwykły” na zakwasie