
Tak naprawdę, to w tytule powinnam napisać: orkiszowo-jaglane ciasto bananowe na białkach słodzone daktylami i kilkoma saszetkami cukru zajumanymi z kawiarni w czasie wakacji, z dodatkiem orzechów włoskich, migdałów i dwóch znalezionych na dnie puszki orzechów brazylijskich...
ale niestety ta nazwa nie zmieściła mi się w oknie tytułu!
No cóż. Mamy zatem ciasto z resztek.
Z resztek mąk, resztek orzechów, znalezionych w zamrażarce 4 białek (chyba po bożonarodzeniowych struclach makowych) resztek cukru i daktyli. Mamy też puste szafki na dobry początek nowego tygodnia 😉
Jeśli chodzi o wartość odżywczą - założyłam, że cała blaszka, to 12 porcji.
składniki
sposób wykonania
Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz posiekanymi orzechami.
Olej lub masło rozpuść i przestudź.
Białka jaj (można dać całe jaja) ubij na sztywno dodając w międzyczasie cukier.
Daktyle posiekaj drobno.
Banany rozgnieć widelcem dodając do nich posiekane daktyle.
Do bananów z daktylami dodaj mąkę, lekko wymieszaj i dodaj pianę z białek. wymieszaj dolewając powoli roztopiony tłuszcz.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piecz przez godzinę (do suchego patyczka).
Wystudź przed krojeniem.
Wielkość porcji 1
Porcje 12
- Ilość na porcję
- Kalorie 336
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 19.3g30%
- Węglowodany 32.3g11%
- Błonnik 3g12%
- Białko 6.5g13%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz posiekanymi orzechami.
Olej lub masło rozpuść i przestudź.
Białka jaj (można dać całe jaja) ubij na sztywno dodając w międzyczasie cukier.
Daktyle posiekaj drobno.
Banany rozgnieć widelcem dodając do nich posiekane daktyle.
Do bananów z daktylami dodaj mąkę, lekko wymieszaj i dodaj pianę z białek. wymieszaj dolewając powoli roztopiony tłuszcz.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piecz przez godzinę (do suchego patyczka).
Wystudź przed krojeniem.