ciasteczka bez cukru i bez glutenu

 100 g kaszy jaglanej
 ½ szklanka orzechów włoskich
 2 łyżki stołowe mąki kokosowej
 8 daktyli
 ½ tabliczki gorzkiej czekolady albo garść rodzynek
 2 łyżki stołowe oleju kokosowego lub masła klarowanego

1

Kaszę upraż i ugotuj (razem z daktylami) do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2

Przestudź lekko i zmiksuj blenderem na gładką masę.

3

Dodaj przesianą mąkę, posiekane orzechy i połamaną czekoladę (ew. rodzynki) oraz roztopiony olej lub masło.

4

Wymieszaj dokładnie i zwilżonymi dłońmi formuj małe kulki.

5

Kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając.

6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20-30 minut (zależnie od tego jak grube ciasteczka ulepiliście).