Opcje drukowania:

ciasto milionera w wersji fit

PorcjeCzas przygotowania30 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity1 godzina

kruchy spód
 150 g mąka orkiszowa razowaalbo inna np. bezglutenowa (możesz zrobić ciasto kruceh wg swojego przepisu)
 125 g masła lub bezmlecznej margaryny
masa karmelowa
 100 g daktyli
 3 łyżki masła orzechowego
 60 ml dowolnego mleka (u mnie owsiane)
masa czekoladowa
 100 g gorzkiej czekolady
 2 łyżki oleju kokosowego
1

Składniki na kruchy spód zagnieć szybko i wyłóż nimi małą blachę (ja robiłam w okrąglej o średnicy 21 cm). Wstaw do lodówki.

2

Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i upiecz - 20 minut, w temp. 200 st. C

3

Daktyle zalej w blenderze mlekiem i zostaw na kwadrans, aby napęczniały. Po tym czasie dodaj do nich masło orzechowe i zmiksuj wszystko na gładką masę.

4

Czekoladę rozpuść razem z olejem w kąpieli wodnej.

5

Na upieczony i wystudzony spód nałóż masę daktylową i polej ją polewą czekoladową.

6

Wstaw ciasto do lodówki, aby obie masy zastygły, a smaki się przegryzły.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 13


Ilość na porcję
Kalorie 245
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 17.4g27%
Węglowodany 17g6%

Błonnik 2g8%
Białko 4.2g9%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.