KategoriaTrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania50 minutCzas całkowity1 godzina

To tzw. ciasto awaryjne – szybkie, zawsze się udające, bez brudzenia miksera czy niezliczonej ilości naczyń. Z tego co masz pod ręką. Żadnych udziwnień w stylu nasiona chia czy mąka z amarantusa (chociaż też by się nadała).

Weź jogurt (mleko albo resztkę śmietany, maślanki albo roślinną wersję jogurtu), do tego dowolna mąka – pszenna, orkiszowa, owsiana, pszenna pełnoziarnista lub mix mąk (jeśli akurat zostały Ci same resztki) np. orkiszowa z kokosową lub pszenna z jaglaną. Trochę oleju, jajka i sezonowe owoce! I tak oto w ciągu godziny masz już gotowe fajne ciasto.

Przepis banalny, uda się nawet kulinarnym nowicjuszom.

U mnie jest wersja z jogurtem naturalnym, mąką orkiszową i moimi ulubionymi morelami! Zróbcie swoją wersję i pochwalcie się nią w komentarzu.

składniki

 350 g mąki orkiszowej (niepełne 3 szklanki)
 300 g jogurtu lub maślanki
 ½ łyżeczka sody
 3 jajka
 100 g oleju (pół szklanki)
 50 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
 3 morele (lub inne owoce)

sposób wykonania

1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia lub sodą i wymieszaj łyżką lub mikserem z pozostałymi składnikami.

2

Przelej do wyłożonej papierem formy.

3

Wierzch posyp owocami.

4

Morele (śliwki) umyj i osusz, wyjmij pestki i pokrój w dowolny sposób – na połówki lub mniejsze cząstki. Z truskawek oderwij szypułki i przekrój ew. na połówki. Wiśnie lub czereśnie tylko wydryluj. Borówkami, malinami, porzeczkami lub jagodami po prostu posypać wierzch ciasta.

5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 40 – 50 minut (do suchego patyczka).

6

Wystudź ciasto w formie.

Składniki

 350 g mąki orkiszowej (niepełne 3 szklanki)
 300 g jogurtu lub maślanki
 ½ łyżeczka sody
 3 jajka
 100 g oleju (pół szklanki)
 50 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
 3 morele (lub inne owoce)

Wskazówki

1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia lub sodą i wymieszaj łyżką lub mikserem z pozostałymi składnikami.

2

Przelej do wyłożonej papierem formy.

3

Wierzch posyp owocami.

4

Morele (śliwki) umyj i osusz, wyjmij pestki i pokrój w dowolny sposób – na połówki lub mniejsze cząstki. Z truskawek oderwij szypułki i przekrój ew. na połówki. Wiśnie lub czereśnie tylko wydryluj. Borówkami, malinami, porzeczkami lub jagodami po prostu posypać wierzch ciasta.

5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 40 – 50 minut (do suchego patyczka).

6

Wystudź ciasto w formie.

ciasto z morelami z mąki orkiszowej