Opcje drukowania:

ciasto z truskawkami

Porcje10 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 10 minut

 4 jajka
 50 g mąki pszennej
 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
 60 g cukrumożesz dodać erytrytol lub ksylitol
 125 ml oleju rzepakowego
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 0,50 kg truskawek
1

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec - wciąż miksując dodawaj po łyżce cukru oraz żółtka.

2

Na koniec wlej cienką stróżką olej rzepakowy.

3

W osobnej misce wymieszaj obie mąki razem z proszkiem do pieczenia.

4

Wsyp do masy jajecznej mąki z proszkiem i wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.

5

Okrągłą blachę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem i wylej do niej ciasto.

6

Na wierzch ciasta wyłóż truskawki lub inne owoce (to ciasto jest zdecydowanie całoroczne - możesz użyć śliwek, rabarbaru, jagód, borówek, moreli...).

7

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 45 - 60 minut (do suchego patyczka).

8

Ostudź na kratce przed krojeniem.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 10


Ilość na porcję
Kalorie 232
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 12.8g20%
Węglowodany 22.4g8%

Błonnik 2g8%
Białko 5.8g12%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.