Opcje drukowania:

curry z jarmużu

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania25 minutCzas całkowity35 minut

 250 g jarmużu
 500 g ziemniaków
 1 cebulapomiń, jeśli nie tolerujesz
 1 czerwona papryka
 1 puszka mleka kokosowego
 ½ szklanka zmielonych orzechów laskowych
 2 łyżki stołowe oliwy lub oleju
 1 łyżeczka nasion kuminu
 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
 1 papryczka chillido smaku
 1 łyżeczka mielonej kolendry
 sól do smaku
1

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę (po usunięciu gniazda nasiennego) w paski.

2

Z jarmużu usuwamy twarde nerwy, liście rwiemy na kawałki.

3

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy utarte w moździerzu nasiona kuminu oraz czarnej gorczycy i przykrywamy garnek pokrywką (przyprawy będą strzelać).

4

Po minucie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli i kolendrę. Dorzucamy posiekaną cebulę, mieszamy i smażymy 2-3 minuty (aż cebula się lekko zeszkli).

5

Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie mieszamy, smażymy kolejne 8-10 minut.

6

Dodajemy paprykę i jarmuż, mieszamy, wlewamy 1,5 szklanki wody.

7

Przykrywamy garnek, dusimy 10 minut – aż ziemniaki będą miękkie.

8

Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy orzechy, mieszamy, gotujemy na dużym ogniu przez 3-5 minut, aż curry zgęstnieje.

9

Solimy do smaku i zjadamy gorące.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.