czekoladowe muffiny bez glutenu

 200 g mąki jaglanej
 200 g gorzkiej czekolady (minimum 60 %)
 120 g masła klarowanego (może być olej kokosowy, jeśli ktoś lubi)
 4 jaja
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 4 łyżki stołowe cukru
 owoce (jeżyny/maliny/borówki/jagody po kilka sztuk na muffinkę lub pokrojone jabłko/gruszka)

1

Czekoladę rozpuść z masłem lub olejem oraz cukrem w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i masłem stawiamy na garnku z gotującą się wodą).

2

Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej masy wbijaj stopniowo jaja dodając na przemian przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub mikserem.

3

Ostrożnie przekładaj ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Do każdej foremki włóż kilka jeżyn lub innych owoców (jagody, maliny, borówki amerykańskie, cząstki kwaśnego i twardego jabłka).

4

Piecz 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

5

Jeśli nie dysponujesz mąką jaglaną możesz zrobić ją samodzielnie. Upraż na suchej patelni odważoną porcję kaszy jaglanej i po wystudzeniu zmiel ją w młynku do kawy.