Opcje drukowania:

faworki bez smażenia – light

Porcje1 Porcja

 1 żółtko
 1 łyżka stołowa cukru lub dowolnego słodzika
 100 g mąki pszennej
 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego (ja dałam gęsty, typu greckiego) lub jogurtu roślinnego w przypadku diety bezmlecznej
 1 szczypta soli
 ew. cukier puder do posypania
1

Do miski dodaj żółtko, cukier, jogurt i sól i wymieszaj energicznie do połączenia się składników. .

2

Do masy przesiej mąkę i wymieszaj wszystko łyżką, następnie zagniataj ciasto ręką. Dokładnie - dość długo.

3

Jak ciasto będzie zwarte i nie będzie się kleiło do rąk nadchodzi decydujący moment - ciasto należy porządnie napowietrzyć, aby faworki były chrupiące i delikatne. Można to zrobić na dwa sposoby - albo tradycyjnie bijąc w nie wałkiem lub uderzając kulką ciasta o stół - co najmniej 5 minut.

4

Po tym czasie odkładamy ciasto, aby odpoczęło - my też możemy w tym czasie odpocząć :)

5

Ostatni etap, to cienkie (sic!) rozwałkowanie ciasta (2-3 mm) i wykrawanie faworków.

6

Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty dowolnej wielkości (mniej więcej ok. 10-15 na 3-4 cm). Następnie każdy pasek nacinamy dokładnie w środku, wzdłuż. Przez ten otwór przewlekamy końcówkę prostokąta formując faworka.

7

Gotowe faworki układamy na blasze i pieczemy około 5 - 10 minut w 180 st. C.

Uwaga,
8

czas pieczenia zależy od grubości na jaką rozwałkowaliście ciasto! Bardzo cienko rozwałkowane faworki zaczną się rumienić po 5 minutach, nieco grubsze po 9 - także warto pilnować piekarnika, aby nam nie przypalił faworków