Opcje drukowania:

glogg – zaprawa do grzanego wina

Porcje1 Porcja

 0,50 l soku z czarnej porzeczki najlepiej tłoczony
 0,50 l soku jabłkowegonajlepiej tłoczony
 sok wyciśnięty z 4 cytryn
 400 g ksylitolu lub erytrolu lub zwykłego cukru
 3 czubate łyżki goździków
 2 czubate łyżki kardamonu całe ziarna
 4 połamane laski cynamonu
1

Przyprawy lekko kruszymy w moździerzu, szczególnie kardamon, aby połamać łupinki.

2

Wszystkie składniki płynne wlewamy do dużego garnka i dodajemy przyprawy oraz cukier.

3

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na maleńkim ogniu około godziny aż koncentrat nieco zgęstnieje.

4

Następnie odstawiamy garnek w chłodne miejsce do wystudzenia (kilka godzin/cała noc).

5

Przelewamy całość przez sitko, ponownie doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych butelek.

6

Dodajemy jako zaprawa smakowa do czerwonego wina lub w wersji bezalkoholowej rozcieńczamy gorącą wodą albo sokiem pomarańczowym. Możemy też przelać do ozdobnej butelki, przewiązać wstążką i podarować komuś w prezencie!