gorąca czekolada bez cukru

 2 szklanki dowolnego mleka (krowie, owsiane, migdałowe, kokosowe itd.)
 1 czubata łyżka prawdziwego kakao (lub karobu)
 10 sztuk suszonych daktyli
 dowolne przyprawy: kardamon, mieszanka piernikowa, cynamon, wanilia, chilli…

1

Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.

2

Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.

3

Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.

4

Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.