gulasz z dynią i indykiem

 400 g dyni
 300 g mięsa z piersi indyka
 1 mała cebula
 2 ząbki czosnku
 1 duża papryka
 ½ szklanka puszka mleka kokosowego
 100 ml bulionu warzywnego
 1 łyżki stołowe oliwy
 sól, czarny pieprz, curry, kurkuma, chilli
 ryż lub kasza do podania

1

Dynię obierz i pokrój w kostkę.

2

Mięso oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw do smaku (solą, pieprzem, chilli, kurkumą lub innymi ziołami) Odstaw na bok, jeśli na kilka godzin (cała noc), to do lodówki. Jeśli tylko na kilka – kilkanaście minut, to na blat kuchenny.

3

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój. Cebulę posiekaj.

4

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę razem z papryką. Smaż ok. 2 minut, następnie przesuń warzywa na bok i włóż mięso indyka, obsmażaj po ok. 2 minuty z każdej strony. Na koniec dorzuć dynię pokrojoną w kostkę i energicznie zamieszaj całość. Smaż chwile.

5

Następnie wlewaj powoli do garnka około 50 – 100 ml wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i dolej mleko kokosowe. Zagotuj i dopraw do smaku. Duś całość jeszcze 5 minut minuty.

6

Najlepiej smakuje z ryżem basmati.