Mięso pokrój w drobną kostkę (o bokach mniej więcej 2 cm), polej sosem sojowym i zasyp przyprawami – odstaw na pół godziny albo nawet na całą noc, jeśli robisz gulasz z wyprzedzeniem.
Następnie w dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż około 10 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz groszek. Zamieszaj, podlej bulionem i duś około 45 – 60 minut. Selera naciowego dorzuć na sam koniec – na ostatnie kilka minut duszenia.
Dopraw gulasz do smaku, jeśli chcesz możesz zagęścić sos łyżeczką mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.
Podaj z kaszą lub makaronem i obowiązkową porcją świeżych warzyw.