gulasz z indyka z selerem naciowym

 1 kg mięsa z indyka (udziec lub w wersji light filet)
 1 cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 4 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 6 pieczarekpomiń w wersji lekkostrawnej
 1 marchewka
 3 łodygi selera naciowego
 ½ szklanka groszku zielonegodaj fasolkę szparagową w wersji lekkostrawnej
 2 łyżki stołowe oleju
 1 łyżki stołowe sosu sojowego
 1 szklanka domowego bulionu
 oregano, ostra papryka, pieprz i in. ulubione przyprawy

1

Mięso pokrój w drobną kostkę (o bokach mniej więcej 2 cm), polej sosem sojowym i zasyp przyprawami – odstaw na pół godziny albo nawet na całą noc, jeśli robisz gulasz z wyprzedzeniem.

2

Następnie w dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż około 10 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz groszek. Zamieszaj, podlej bulionem i duś około 45 – 60 minut. Selera naciowego dorzuć na sam koniec – na ostatnie kilka minut duszenia.

3

Dopraw gulasz do smaku, jeśli chcesz możesz zagęścić sos łyżeczką mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.

4

Podaj z kaszą lub makaronem i obowiązkową porcją świeżych warzyw.