Opcje drukowania:

jajka z awokado

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania5 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity20 minut

 1 awokado
 2 jajko
 10 pomidorków koktajlowych
 sól, pieprz
1

Piekarnik nastaw na 200 st. C. Awokado umyj i przekrój na pół – delikatnie wyjmij pestkę. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

2

W zagłębienia po pestce włóż żółtko. Białka jajka wbij do miseczki i zmiksuj mikserem – wlej w zagłębienie (całość raczej się nie zmieści – resztę można usmażyć na patelni lub zużyć w zupełnie innym celu).

3

Połóż awokado na blasze razem z umytymi pomidorkami koktajlowymi. Zapiekaj około 15 minut.

4

Dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Zjedz gorące, najlepiej z pieczywem.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 429
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 18.6g29%
Węglowodany 11.8g4%

Błonnik 7g29%
Białko 32.7g66%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.