kasza jaglana z owocami

 50 g kaszy jaglanej
 1 małe jabłko
 2 łyżki stołowe orzechów włoskichdodaj płatki migdałowe w wersji lekkostrawnej

1

Kaszę upraż w suchym garnku, następnie zalej wodą, mlekiem lub napojem roślinnym i ugotuj do miękkości.

2

Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę jabłko lub gruszkę albo kawałek dyni.

3

Całość wymieszaj z posiekanymi orzechami, migdałami, siemieniem lnianym, chia albo z łyżką ulubionego masła orzechowego.

4

Owoce - jakiekolwiek ulubione, a najlepiej sezonowe (borówka amerykańska, truskawki, gruszki, jabłka, maliny, jeżyny lub pieczone z korzennymi przyprawami śliwki) lub w wersji wytrawnej starte na tarce lub drobno posiekane warzywa i ostra papryka.

5

wersja ze śliwkami pieczonymi: śliwki drylujemy, kroimy na połówki i mieszamy w naczyniu żaroodpornym z korzennymi przyprawami: cynamon, goździki, gałka, wanilia… (najlepiej zmiksować swoją własną mieszanką przypraw korzennych w proporcjach wedle gustu), można dodać świeżo starty imbir jak ktoś lubi jego smak. Śliwki polewamy odrobiną miodu (jego ilość uzależniam od stopnia słodkości śliwek oraz naszej chęci na „coś słodkiego”).
Całość zapiekamy (góra, dół) ok. 30-40 minut w temp. 220 st. C.
Od czasu do czasu można zamieszać, aby owoce się nie przypaliły z wierzchu. PYCHA!