Zwróć uwagę, by owoce były suszone, nie wędzone! Takie są zdecydowanie lepsze do kompotu.
Wlej wodę do garnka, dodaj przyprawy korzenne oraz umyte suszone owoce. Odstaw na około 20 – 30 minut aż owoce napęcznieją.
Po tym czasie włącz gaz i dodaj pozostałe składniki.
Jeśli używasz świeże jabłko umyj je, pokrój na mniejsze cząstki i usuń gniazdo nasienne, nie obieraj. Dodaj do wody z pozostałymi składnikami.
Wyszoruj dokładnie i sparz pomarańczę i cytrynę – odkrój kawałek skórki i także dodaj do kompotu. Jeśli masz domową konfiturę z cytrusów możesz dodać ją zamiast skórki (1 łyżkę).
Kompot gotuj na maleńkim gazie około 1 godziny.
Przed podaniem kompot należy dobrze schłodzić.
Nie wyrzucaj owoców z kompotu! Jeśli nie zostaną zjedzone zmiksuj je w blenderze i podaj jako mus z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanych orzechów.