kotlety z buraka i fasoli

 240 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 puszka
 3 średnie buraki (surowe)
 3 łyżki płatków owsianych
 1 łyżka siemienia lnianego
 ½ szklanki pestek słonecznika
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz

1

Buraki obierz i zetrzyj na tarce.

2

Dodaj fasolę, zmielone płatki owsiane oraz siemię lniane i posiekany czosnek.

3

Wlej oliwę i dopraw.

4

Rozdrobnij i wymieszaj dokładnie za pomocą widelca, tłuczka do ziemniaków lub malaksera.

5

Dodaj podprażone pestki słonecznika.

6

Formuj kotlety i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 minut. W połowie przełóż kotlety na drugą stronę.