kotlety jaglane z burakiem

 2 duże surowe lub upieczone buraki
 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
 1 szklanka pestek słonecznika
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 2 łyżki stołowe zmielonych (lub pokruszonych) nasion siemienia lub chia
 ½ szklanka bułki tartej
 1 spora garść szpinaku (rukoli, roszponki lub natki pietruszki)
 ¼ szklanka oleju
 sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku

1

Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.

2

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj, szpinak pokrój na mniejsze części, czosnek przepuść przez praskę.

3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku.

4

Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

uwagi,
6

W wersji nie wegańskiej zamiast nasion lnu/chia możesz użyć 1 jaja.

uwaga,
7

kotlety są bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło

8

zrezygnuj z cebuli i dorzuć do masy łyżkę ostropestu, jeśli chcesz poprawić pracę wątroby