
Roślinne kotlety uwielbiam - te na bazie kaszy jaglanej modyfikowałam już dziesiątki razy, a tym razem, to te z pieczarek skradły moje serce! Proszę Państwa, oto mój nowy HIT!
Proste, smaczne, aromatyczne, nie drogie, sycące... no mistrzostwo świata, mówię Wam!!
Przepis na około 13 - 14 małych kuleczek. Wartość odżywcza podana na 1 sztukę.
Jeśli masz wątpliwości czy w ogóle warto włączać grzyby do swojej diety - przeczytaj o ich wartości odżywczej tu>>
składniki
sposób przygotowania
Pieczarki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem - smaż kilka minut ciągle mieszając. Następnie wystudź.
Do masy dodaj pozostałe składniki - płatki owsiane (można lekko zmiksować), bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, starty ser oraz przyprawy i 2 jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Wstaw masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby się przegryzła (ja trzymałam całą noc).
Z masy ulep małe kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C
Wielkość porcji 1 kotlet
Porcje 13
- Ilość na porcję
- Kalorie 94
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 3.7g6%
- Węglowodany 9.4g4%
- Błonnik 2.1g9%
- Białko 4.6g10%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Pieczarki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem - smaż kilka minut ciągle mieszając. Następnie wystudź.
Do masy dodaj pozostałe składniki - płatki owsiane (można lekko zmiksować), bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, starty ser oraz przyprawy i 2 jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Wstaw masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby się przegryzła (ja trzymałam całą noc).
Z masy ulep małe kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C