wege kotlety z pieczarek

 2 łyżki stołowe oliwy
 700 g pieczarek
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 szklanka płatków owsianych
 ½ szklanka bułki tartej
 2 sztuk jajka
 2 łyżki stołowe startego sera parmezan lub płatków drożdżowych
 2 łyżki stołowe natki pietruszki
 oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, chilli

1

Pieczarki, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

2

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem - smaż kilka minut ciągle mieszając. Następnie wystudź.

3

Do masy dodaj pozostałe składniki - płatki owsiane (można lekko zmiksować), bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, starty ser oraz przyprawy i 2 jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

4

Wstaw masę do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby się przegryzła (ja trzymałam całą noc).

5

Z masy ulep małe kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C