leczo z cukinią

 1 cukiniaobrana ze skórki w wersji lekkostrawnej
 1 czerwona paprykaobrana ze skórki w wersji lekkostrawnej
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 1 cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 100 g fasolki szparagowej
 6 dużych pomidorówobrane ze skórki w wersji lekkostrawnej
 4 ziemniaki
 2 łyżki stołowe oliwy
 świeżo zmielony pieprz, sól, ostra papryka, bazylia, koper lub natka pietruszki

1

Na łyżce oleju podduś posiekaną cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę, po 2-3 minutach dodaj rozdrobniony czosnek i pokrojone w kostki ziemniaki – smaż chwilę.

2

Jeśli robisz leczo z mięsem dodaj dobrej jakości podsuszaną kiełbasę właśnie teraz.

3

Następnie dorzuć pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę (młodą ze skórką, starsze egzemplarze z twardą skórą obierz), dolej pół szklanki wody oraz dorzuć przyprawy.

4

Duś pod przykryciem aż ziemniaki i fasolka będą miękkie (około 10 minut).

5

Pod koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory lub puszkę pomidorów pelati. Duś kolejne 10 – 15 minut.

6

Dopraw do smaku i zjadaj gorące posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.