lekkostrawne kotlety z kaszy i szpinaku

 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
 1 średnia marchewka
 50 g szpinaku świeże liście lub mrożony
 2 białka jaja
 2 łyżka stołowa oliwa
 sól, gałka muszkatołowa
opcjonalnie
 cebula, czosnek, suszone pomidory lub jarmuż zamiast szpinaku jeśli nie musisz jeść lekkostrawnie

1

Ugotuj kaszę jaglaną z małą ilością soli.

2

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, szpinak posiekaj.

3

Do ostudzonej kaszy dodaj oliwę, warzywa, dopraw solą, małą ilością gałki muszkatołowej, dodaj białka jaja.

4

Wymieszaj masę i zwilżonymi dłońmi formuj małe kotlety. Kładź je na blaszkę wyłożoną papierem.

5

Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.