Orzechy rozłup.
Jeśli chcesz podpraż na suchej patelni.
Ostudź i wrzuć do kielicha blendera.
Miksuj z przerwami (aby ani orzechy ani blender nie zagrzały się) aż do uzyskania klejącej się masy, jeśli masa jest gęsta dolej łyżkę oleju i zmiksuj ponownie.
Przełóż całość do czystego wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Gotowe masło warto trochę posolić.
Do masy orzeszkowej można dodać łyżkę gorzkiego kakao, wiórki kokosowe, miód, chilii, korzenne przyprawy lub co tam jeszcze chcecie.
Inną podstawą masła orzechowego mogą być delikatnie słodkie nerkowce (bogate w cynk i żelazo) czy najszlachetniejsze z orzechów - migdały (bogate w białko i magnez). Ograniczeniem niech będzie tylko Wasz smak - miksujcie na zdrowie :)
proporcje są na mały słoiczek, ze zdjęcia (200 g orzechów w łupinkach)