Opcje drukowania:

migdałowe ciasteczka z czekoladą, bez glutenu

Porcje1 Porcja

 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 250 g migdałów (lub mąki migdałowej)
 60 g erytrytolu (ksylitolu, ew. zwykłego cukru)
 1 łyżka kakao
 2 białka
 szczypta soli
 cynamon, zmielone goździki, odrobina gałki i kardamonu – do smaku
1

Migdały upraż na suchej patelni, a po wystudzeniu zmiel w młynku do mielenia kawy.

2

Mąkę migdałową połącz z cukrem, przesianym kakao i przyprawami.

3

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

4

Białka ubij na sztywno i dodawaj powoli do suchych składników – mieszając całość, pod koniec dodaj roztopioną czekoladę.

5

Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i zostaw na noc w lodówce.

następnego dnia
6

Rozwałkuj ciasto na grubość mniej więcej 1 cm i wykrawaj dowolne kształty.

7

Przed pieczeniem można posmarować ciastka roztrzepanym białkiem.

8

Piecz w temperaturze 200 st. C przez 8 – 15 minut.

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.