Kategoria
Porcje1 Porcja

Muffiny czekoladowe bez cukru, to efekt porządków wiosennych w kuchni. Dziś w menu muffiny bez tłuszczu i bez cukru, za to z przejrzałym awokado i dwoma zapomnianymi – mocno już brązowymi bananami.

składniki

 2 mocno dojrzałe banany
 1 miękkie awokado
 2 jajka
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 2 łyżeczka porszku do pieczenia
 ½ łyżeczka sody

sposób wykonania

1

Obierz awokado i banany – zmiksuj dokładnie blenderem lub rozgnieć widelcem na gładkie puree.

2

Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno.

3

Czekoladę rozpuść i lekko przestudź, następnie dodaj do puree awokadowo-banowego oraz żółtkami jaj.

4

Następnie stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, na koniec wmieszaj pianę z białek.

5

Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami.

6

Piecz około 40 minut w 180 st C.

Składniki

 2 mocno dojrzałe banany
 1 miękkie awokado
 2 jajka
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
 2 łyżeczka porszku do pieczenia
 ½ łyżeczka sody

Wskazówki

1

Obierz awokado i banany – zmiksuj dokładnie blenderem lub rozgnieć widelcem na gładkie puree.

2

Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno.

3

Czekoladę rozpuść i lekko przestudź, następnie dodaj do puree awokadowo-banowego oraz żółtkami jaj.

4

Następnie stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, na koniec wmieszaj pianę z białek.

5

Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami.

6

Piecz około 40 minut w 180 st C.

muffiny czekoladowe bez cukru