orkiszowa tarta ze śliwkami

ciasto
 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowejużyj mąki gryczanej, jeśli nie możesz spożywać glutenu
 125 g masłalub oleju kokosowego w wersji bezmlecznej
 3 łyżki stołowe cukruksylitolu lub ertytrytolu
 5 łyżka stołowa jogurtu sojowegolub zwykłego jogrtu kefiru, maślanki
 1 szczypta soli
farsz
 500 g śliwek
 70 g płatków migałowych
 cynamon, kardamon, wanilia

1

Składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodwóki na pół godziny.

2

W tym czasie wydryluj śliwki, pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj w misce z kardamonem, cynamonem, wanilią i płatkami migdałowymi. Dodaj 1-2 łyżki miodu jeśli są bardzo kwaśne.

3

Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę - u mnie okrągła o średnicy 26 cm.

4

Formę wysmaruj olejem lub masłem.

5

Na ciasto wyłóż śliwki i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

6

Piecz około 40 minut.

7

Wystudź przed krojeniem.