owsiane muffiny z jabłkami

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić bezglutenową gryczaną lub owsianą)jasna w wersji lekkostrawnej
 1 szklanka płatków owsianychblyskawiczne w wersji lekkostrawnej
 350 g maślanki lub jogurtu (1,5 szklanki)
 1 jajko
 50 g masła klarowanego
 50 g cukru
 1 duże kwaśne jabłko
 siemienia lnianego
 garść posiekanych orzechów lub pestek słonecznikapłatki migdałowe w wersji lekkostrawnej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka cynamonu

1

Jabłko pokrój w kostkę.

2

Mąkę przesiej i wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, siemieniem i cynamonem.

3

W drugiej misce wymieszaj maślankę (lub jogurt) z jajkiem oraz cukrem.

4

Połącz zawartość obu misek, dodaj posiekane orzechy lub pestki oraz jabłko – wymieszaj i przełóż ciasto do foremki wyłożonej papilotkami.

5

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – muffiny wystudź na kratce.