owsianka z warzywami

 60 g płatków owsianychbłyskawiczne w wersji lekkostrawnej
 35 g paprykibez skóry w wersji lekkostrawnej
 30 g cukinii
 30 g marchewki
 10 g kiełków lucerny
 1 łyżki stołowe pędów bambusa
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżki stołowe sezamu

1

Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy, dorzucić pokrojone drobno warzywa (zaczynając od najtwardszych), po chwili dodaj przyprawy.

2

Smaż mniej więcej 2 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie dorzucić płatki owsiane.
W wersji lekkostrawnej dodaj płatki namoczone w wodzie przez noc.

3

Całość podlej wodą (około 3/4 szklanki). Przykryj patelnię, zmniejsz gaz i gotuj ok. 7 minut. W razie konieczności dodaj więcej wody.

4

Gotowy posiłek posyp sezamem lub posiekanymi orzechami oraz natką pietruszki lub kiełkami.