Opcje drukowania:

pęczak z grzybami

Porcje1 PorcjaCzas gotowania20 minut

 50 g kaszy pęczak
 3 pieczarki
 1 garstka suszonych grzybów
 1 łyżka oliwy
 ¼ sztuk cebuli
 natka pietruszki i świeże warzywa do podania
1

Grzyby suszone umyj i namocz w niewielkiej ilości wody.

2

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

3

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oliwie.

4

Dodaj pokrojone pieczarki i namoczone grzyby pokrojone w paski.

5

Duś kilka minut doprawiając do smaku. Pod koniec wlej wodę z moczenia grzybów i wymieszaj całość z ugotowaną do miękkości kaszą.

6

Podaj ze świeżymi warzywami, całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 298
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11.2g18%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 43.6g15%

Błonnik 10.3g42%
Białko 5.6g12%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.