pełnoziarniste muffinki z pistacjami

 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
 120 g masła klarowanego
 50 g cukru
 4 jajka
 100 g pistacji
 1 duża gruszka (lub jabłko)
 4 łyżki stołowe wody
 cynamon, odrobina soli

1

Masło roztop i lekko przestudź – zmiksuj lub rozbełtaj trzepaczką z jajami.

2

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaj cukier, obrane z łupinek pistacje (można posiekać) i pokrojoną w kostkę gruszkę.

3

Wymieszaj dokładnie rozrzedzając ew. ciasto kilkoma łyżkami wody.

4

Formę do pieczenia muffin wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości (będzie rosło!), piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C