Opcje drukowania:

pierniczki bezglutenowe

Porcje1 Porcja

 125 g klarowanego masła (lub margaryny wysokiej jakości lub oleju kokosowego w przypadku diety bezmlecznej)
 150 g melasy z karobu, trzciny cukrowej lub z buraków
 1,50 szklanki mąki kukurydzianej
 1 szklanka mąki ryżowej
 0,50 szklanki skrobi (ja dałam z tapioki, ale ziemniaczana też da radę)
 1 łyżeczka sody
 2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej (zmielone goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, czarny pieprz, imbir)
 ew. do wyrobienia konsystencji 4 łyżki "mleka" kokosowego 
1

Masło zmiksuj z melasą na puszystą masę i dosypuj powoli przesiane suche składniki.

2

Zagnieć ciasto na zbitą kulę, jeśli będzie się sypało dolej stopniowo mleka kokosowego aż do wyrobienia zwartej konsystencji.

3

Zagnieć kulę z ciasta, schowaj do torebki foliowej i włóż do lodówki na minimum godzinę.

4

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto podsypując w razie konieczności bezglutenową mąką i wykrawaj dowolne kształty.

5

Piecz ok. 10 minut w temperaturze 160 st. C

0
Twój koszyk
  • No products in the cart.