Kategoria, TrudnośćPośredni
Porcje1 Porcja

Im wcześniej tym lepiej – pierniczki świąteczne przechowywane w szczelnej puszce przetrwają nawet rok! Ja zazwyczaj piekę je około miesiąc przed świętami, żeby przed świętami mieć więcej luzu. Te pierniczki nie muszą leżakować, ale… kilka tygodni w puszce wcale im nie zaszkodzi!

Jeśli zatem macie wolne popołudnie, to w tym tygodniu namawiam, aby się ogarnąć z tymi korzennymi ciasteczkami. To idealny czas, aby powoli się zacząć wkręcać w świąteczną atmosferę: zagnieść ciasto, wyciąć ulubione kształty ciastek, upiec, zapakować do puszek i… zapomnieć.

U mnie póki co nic nie wskazuje na to, żebym miała w tym roku czas na testowanie nowych przepisów. Zatem dzielę się moimi sprawdzonymi wielokrotnie wypróbowanymi przepisami na pierniczki: póki co wklejam na te tradycyjne.

Na blogu znajdziesz też przepis na pierniczki bezglutenowe i imbirowe ciasteczka świąteczne! Także macie do wyboru trzy przepisy na świąteczne ciasteczka.

Zacznijcie przygotowania do świąt już dziś, zróbcie to z głową, bez niepotrzebnych nerwów i miejcie wszystko pod kontrolą! przeczytaj mój wpis Spokojnie, to tylko święta...

składniki

 ½ kg mąki pszennejlub 1/3 zamień na mąkę owsianą
 100 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego w przypadku diety bezmlecznej)
 50 g cukru
 200 g miodu lub melasy
 2 jaja
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 25 g przyprawy wg. uznania (ja komponuję samodzielnie mieszankę składającą się z gałki muszkatołowej, goździków, dużej ilości suszonego imbiru, dużej ilości pieprzu czarnego, cynamonu i kardamonu) można też dać gotowe opakowanie sklepowej mieszankiilość w przybliżeniu - dopasuj do własnych preferencji

sposób wykonania

1

Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy masło i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy.

2

Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę.

3

Ciasto dokładnie zagniatamy i szybko wyrabiamy aż będzie gładkie. Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do schłodzenia na minimum godzinę (można na całą noc lub nawet kilka dni).

4

Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich wałkujemy i wycinamy ciastka o dowolnych kształtach.

5

Układamy na blasze w niewielkich odstępach (trochę urosną), możemy posmarować roztrzepanym białkiem jaja lub żółtkiem, nabiorą wtedy pięknego koloru.

6

Każdą partię pierniczków pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

7

Po ostudzeniu zamykamy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub słoikach i cierpliwie czekamy na święta.

uwaga,
8

jeśli potrzebujecie więcej pierniczków, bo planujecie obdarować nimi znajomych lub rodzinę od razu zróbcie z podwójnej porcji.

a tu znajdziesz inne przepisy na świąteczne przepisy>>

Składniki

 ½ kg mąki pszennejlub 1/3 zamień na mąkę owsianą
 100 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego w przypadku diety bezmlecznej)
 50 g cukru
 200 g miodu lub melasy
 2 jaja
 ½ łyżeczki sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 25 g przyprawy wg. uznania (ja komponuję samodzielnie mieszankę składającą się z gałki muszkatołowej, goździków, dużej ilości suszonego imbiru, dużej ilości pieprzu czarnego, cynamonu i kardamonu) można też dać gotowe opakowanie sklepowej mieszankiilość w przybliżeniu - dopasuj do własnych preferencji

Wskazówki

1

Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy masło i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy.

2

Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę.

3

Ciasto dokładnie zagniatamy i szybko wyrabiamy aż będzie gładkie. Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do schłodzenia na minimum godzinę (można na całą noc lub nawet kilka dni).

4

Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich wałkujemy i wycinamy ciastka o dowolnych kształtach.

5

Układamy na blasze w niewielkich odstępach (trochę urosną), możemy posmarować roztrzepanym białkiem jaja lub żółtkiem, nabiorą wtedy pięknego koloru.

6

Każdą partię pierniczków pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

7

Po ostudzeniu zamykamy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub słoikach i cierpliwie czekamy na święta.

uwaga,
8

jeśli potrzebujecie więcej pierniczków, bo planujecie obdarować nimi znajomych lub rodzinę od razu zróbcie z podwójnej porcji.

pierniczki świąteczne tradycyjne