placki z mąki gryczanej i kakao

 75 g mąki gryczanej
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ szklanka jogurtu naturalnego, maślanki (może być roślinna wersja)
 1 łyżeczka gorzkiego kakao
 1 łyżki stołowe rozpuszczonego masła (lubb oleju kokosowego)
 1 szklanka malin lub innych owoców jagodowych
 jagody, borówki, maliny lub ine owoce oraz gęsty jogurt do podania

1

W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.

2

Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji.

3

Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.

4

Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.