Risotto z bobem albo jak ktoś woli - bobotto 😉 u mnie w wersji na ostro, jednak to akurat można dowolnie modyfikować. Do tego dania bardzo pasuje koperek - nie ma na zdjęciu, żeby było widać główne danie.
Róbcie, póki jeszcze świeży bób jest!
a tu przepis na sałatkę z bobu>>
składniki
sposób wykonania
Bób ugotuj w dużej ilości wody. Następnie odcedź, ostudź i obierz ze skórki.
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć obrany i posiekany drobno czosnek. Lekko podsmaż uważając, aby się nie przypalił.
Lekko podsmaż uważając, aby się nie przypalił.
Dorzuć do czosnku suchy ryż - smaż chwilę często mieszając, następnie powoli wlej bulion.
Gotuj na małym ogniu aż ryż będzie al dente.Dorzuć obrany bób i posiekaną papryczkę chilli. Zamieszaj (dolej wody lub bulionu, jeśli to konieczne) i przykryj - gotuj jeszcze chwilę aż ryż będzie miękki.
Jeśli chcesz na talerzu posyp płatkami drożdżowymi i koperkiem.
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 422
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 11g17%
- Węglowodany 59g20%
- Błonnik 7g29%
- Białko 13g26%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Bób ugotuj w dużej ilości wody. Następnie odcedź, ostudź i obierz ze skórki.
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć obrany i posiekany drobno czosnek. Lekko podsmaż uważając, aby się nie przypalił.
Lekko podsmaż uważając, aby się nie przypalił.
Dorzuć do czosnku suchy ryż - smaż chwilę często mieszając, następnie powoli wlej bulion.
Gotuj na małym ogniu aż ryż będzie al dente.Dorzuć obrany bób i posiekaną papryczkę chilli. Zamieszaj (dolej wody lub bulionu, jeśli to konieczne) i przykryj - gotuj jeszcze chwilę aż ryż będzie miękki.
Jeśli chcesz na talerzu posyp płatkami drożdżowymi i koperkiem.