risotto z bobem

 60 g ryżu basmati
 100 g bobu
 2 łyżki oliwy
 1 papryczka chilli dodaj wg. swoich preferencji
 sól, pieprz
 1 szklanka domowego bulionu
 2 ząbki czosnku

1

Bób ugotuj w dużej ilości wody. Następnie odcedź, ostudź i obierz ze skórki.

2

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć obrany i posiekany drobno czosnek. Lekko podsmaż uważając, aby się nie przypalił.

3

Lekko podsmaż uważając, aby się nie przypalił.

4

Dorzuć do czosnku suchy ryż - smaż chwilę często mieszając, następnie powoli wlej bulion.

5

Gotuj na małym ogniu aż ryż będzie al dente.Dorzuć obrany bób i posiekaną papryczkę chilli. Zamieszaj (dolej wody lub bulionu, jeśli to konieczne) i przykryj - gotuj jeszcze chwilę aż ryż będzie miękki.

6

Jeśli chcesz na talerzu posyp płatkami drożdżowymi i koperkiem.