Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania20 minutCzas całkowity25 minut

Obiad na szybko i na zimno. Sałatka z ziemniakami się poleca 🙂

Idealny do szybkiego przygotowania (pod warunkiem, ze masz w lodówce upieczone lub ugotowane wcześniej ziemniaki), świetnie się przenosi w pudełku. To sycący i nieskomplikowany pomysł na naprawdę fajny i smaczny lunch do pracy.

No i najważniejsze - fantastycznie się modyfikuje, bo praktycznie wszystko tu do siebie pasuje 😉


Nie masz szpinaku daj jarmuż albo rukolę.

Zamiast papryki pomidorki koktajlowe.

Zamiast marchewki rzepę, cykorię lub rzodkiewki.

Zamiast awokado garść orzechów.

Ziemniaki zastąp kaszą lub ciecierzycą.

Proste i smaczne 🙂

 

a tu inne pomysły na sałatki>>>

składniki

sałatka
 2 ziemniaki
 1 awokado
 1 garść szpinaku lub jarmużuszpinak w wersji lekkostarwnej
 ½ paprykibez skóry w wersji lekkostarwnej
 ½ marchewki
 1 łyżka czarnuszki
sos
 1 łyżka masła orzechowegomigdałowego w wersji lekkostarwnej
 1 łyżeczka octu jabłkowegosok z cytryny w wersji lekkostarwnej
 1 łyżka oliwy

sposób przygotowania

1

ziemniaki upiecz lub ugotuj - w łupinach, ostudź a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę

2

awokado obierz i pokrój w kostkę

3

szpinak lub jarmuż podduś na patelni (można z dodatkiem czosnku lub suszonych pomidorów)

4

paprykę pokrój

5

marchewkę pokrój we wstążki lub talarki

6

składniki na sos wymieszaj dokładnie

7

polej warzywa sosem i posyp czarnuszką

wartość odżywcza dla sałatki bez sosu - dokładny przepis na sos wraz z wartością odżywczą tu>>

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 393
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 22g34%
Węglowodany 35g12%
Błonnik 11g44%
Białko 8.3g17%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

sałatka
 2 ziemniaki
 1 awokado
 1 garść szpinaku lub jarmużuszpinak w wersji lekkostarwnej
 ½ paprykibez skóry w wersji lekkostarwnej
 ½ marchewki
 1 łyżka czarnuszki
sos
 1 łyżka masła orzechowegomigdałowego w wersji lekkostarwnej
 1 łyżeczka octu jabłkowegosok z cytryny w wersji lekkostarwnej
 1 łyżka oliwy

Wskazówki

1

ziemniaki upiecz lub ugotuj - w łupinach, ostudź a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę

2

awokado obierz i pokrój w kostkę

3

szpinak lub jarmuż podduś na patelni (można z dodatkiem czosnku lub suszonych pomidorów)

4

paprykę pokrój

5

marchewkę pokrój we wstążki lub talarki

6

składniki na sos wymieszaj dokładnie

7

polej warzywa sosem i posyp czarnuszką

sałatka z ziemniakami – na obiad