sałatka śledziowa z kaparami

 4 płaty śledziowe
 1 mała czerwona cebula
 2 łyżki stołowe kaparów (najlepiej marynowanych z pieprzem)
 4 grzybki marynowane
 2 ogórki konserwowe
 2 łyżki stołowe dobrej jakości oleju lub oliwy

1

Świeże śledzie namocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.

2

Następnie (jeśli masz czas i możliwości) wypłucz śledzie pod bieżącą wodą i zalej je zalewą z gruszek lub śliwek w occie – jest kwaśna, dobrze doprawiona i lekko słodka. Takie moczenie przez około 12 – 24 godziny nada śledziom doskonały smak, jednak nie jest to konieczne – także nie martw się, jeśli nie masz takich smakołyków w swojej spiżarni.

3

Wymoczone śledzie pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski.

4

Dodaj drobno posiekaną cebulę, grzybki i ogórki oraz kapary. Jeśli kapary są w zalewie octowej – przecedź je na sitku i wylej zalewę, w przypadku zalewy olejowej możesz jej użyć do śledzi.

5

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zalej olejem. Używając kaparów z marynowanym pieprzem nie ma konieczności doprawiania sałatki, jeśli masz zwykłe kapary – dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Przełóż całość do słoika i odstaw na minimum 24 godziny, aby smaki się przegryzły.