Sałatka z bobem kosztowała mnie sporo cierpliwości 😉 bo z bobem jest jak z pistacjami - rzadko kiedy obieramy większą porcję, żeby zrobić z nich coś innego niż po prostu zjeść w trybie natychmiastowym.
Ja tym razem postanowiłam zaryzykować... i obrałam pół kilo bobu (nie każdy bohater nosi pelerynę) 😉
Muszę przyznać, że się opłaciło, bo smak takiej sałatki jest nie do podrobienia.Warto też dodać, że obrany bób jest lżej strawny, jeśli więc unikasz bobu ze względu na problemy trawienne spróbuj wersji obranej, a jeszcze lepiej zmiksowanej w formie pasty (przepis już niebawem).
To jedno z moich ulubionych połączeń bób plus czosnek (dużo czosnku) a tym razem dorzuciłam jeszcze świeżą drobno posiekaną miętę prosto z ogródka!
Niebo w gębie 🙂
a tu możecie sprawdzić w jakim celu swego czasu obrałam (nie podjadając) całą szklankę pistacji>>
składniki
sposób wykonania
Bób ugotuj do miękkości. Ostudź i następnie obierz z łupinek.
Czosnek i miętę drobno posiekaj.
Połącz wszystkie składniki z oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Wielkość porcji 1
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 257.6
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 10.8g17%
- Węglowodany 19.3g7%
- Błonnik 12.1g49%
- Białko 14.9g30%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
The form you have selected does not exist.
Składniki
Wskazówki
Bób ugotuj do miękkości. Ostudź i następnie obierz z łupinek.
Czosnek i miętę drobno posiekaj.
Połącz wszystkie składniki z oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.