Sałatka z bobem kosztowała mnie sporo cierpliwości 😉 bo z bobem jest jak z pistacjami - rzadko kiedy obieramy większą porcję, żeby zrobić z nich coś innego niż po prostu zjeść w trybie natychmiastowym.
Ja tym razem postanowiłam zaryzykować... i obrałam pół kilo bobu (nie każdy bohater nosi pelerynę) 😉
Muszę przyznać, że się opłaciło, bo smak takiej sałatki jest nie do podrobienia.Warto też dodać, że obrany bób jest lżej strawny, jeśli więc unikasz bobu ze względu na problemy trawienne spróbuj wersji obranej, a jeszcze lepiej zmiksowanej w formie pasty (przepis już niebawem).
To jedno z moich ulubionych połączeń bób plus czosnek (dużo czosnku) a tym razem dorzuciłam jeszcze świeżą drobno posiekaną miętę prosto z ogródka!
Niebo w gębie 🙂
a tu możecie sprawdzić w jakim celu swego czasu obrałam (nie podjadając) całą szklankę pistacji>>
składniki
sposób wykonania
Bób ugotuj do miękkości. Ostudź i następnie obierz z łupinek.
Czosnek i miętę drobno posiekaj.
Połącz wszystkie składniki z oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
1 porcje
1
- Amount per serving
- Kalorie257.6
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 10.8g14%
- Węglowodany 19.3g8%
- Błonnik 12.1g44%
- Białko 14.9g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
The form you have selected does not exist.
Składniki
Wskazówki
Bób ugotuj do miękkości. Ostudź i następnie obierz z łupinek.
Czosnek i miętę drobno posiekaj.
Połącz wszystkie składniki z oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.