sałatka z dynią – prosta i smaczna

 200 g dyni
 20 g świeżych liści szpinaku (rukoli, roszponki, sałaty)
 1 duży burak lub garść pomidorków koktajlowych
 50 g sera feta, bryndzy lub domowego sera jogurtowego
 1 łyżki stołowe pestek dyni
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżki stołowe octu balsamicznego
 1 ząbek czosnku

1

Szpinak umyj i odsącz na sitku.

2

Buraka i dynię upiecz (ew. ugotuj), następnie obierz i pokrój w kostkę.

3

Fetę także pokrój w kostkę (z sera jogurtowego można ulepić małe kulki, bryndzę fajnie się kruszy).

4

Pomidorki pokrój na połówki.

5

Czosnek obierz i posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, zmieszaj dokładnie z oliwą i octem balsamicznym i powstałym sosem polej sałatkę.

6

Całość posyp pestkami dyni.